коронна плитка за брюнетки

След като години наред изкарах във възхищение спрямо прическата на принцеса Лейа от ледената планета Хот, последвано от крайна посърналост, тъй като тази прическа беше запазена само за нея явно и никак не си представях как би се озовала на моята глава, най-накрая дойде моментът, в който мога да кажа – Оле! – да се усмихна в огледалото и да възкликна, защото О, да! … не само на Лейа ѝ отива т.нар. коронна плитка. 😛 Всъщност след като се захванах сериозно за задачата, отне ми точно около месец ежедневни упражнения, за да достигна „майсторското“ си в момента ниво, позволяващо ми да да се коронясам.

Най-важната и трудна крачка беше да се науча да сплитам собствената си коса във френска плитка, известна по българските земи като обикновенна рибена кост. Тук дори и да обясня с кой пръст на коя ръка държа средния кичур и как прибавям допълнителната коса едва ли не със зъби ще е излишно и крайно неполезно. За да стане човек добър във френските плитки трябва сам да изработи техниката, която най-добре му пасва на пръстите. Гледането на схеми, картинки и туториали помага, но не толкова колкото тренировките. Всеки ден. Поне по една плитка.

След френската плитка идва ред и на холандската. Тя се основава на същия принцип с разликата, че кичурите коса не се поставят над средния, а под него. Така плитката изпъква и става релефна. А при короните ние търсим точно този релеф. Това е особено важно при по-тъмна коса, в която плитката не се забелязва така ярко. Именно с тази цел се прибягва и до друга техника, т.нар. lace-braiding (ширитна плетка), при която плитката естествено застава на ръба си, а не просто лежи върху главата.

След няколко оптимизиращи опита схемата, по която правя коронната плитка е следната:

1. разделям косата на 4 квадранта с островърхо гребенче и защипвам в малко кокче десния преден квадрант. останалата коса я сресвам надолу, преметната през лятото ми рамо

2. плитката се започва от долния десен ъгъл на главата, непосредствено зад ухото и се плете по посока на часовниковата стрелка. заплита се като холандска плитка, при която обаче добавяте новите кичури коса само от външната страна на главата – става нещо подобно на лайсна.

3. колкото по-близо до линията на косата плетете, толкова по-голяма част от плитката ще се вижда, съответно ще буди адмирации (.. или в лошия случай – съжаление)

4. след като свърши косата за добавяне, изплитате като обикновенна плитка, но старейки се ръцете да са в близост до главата ви плетката да се движи в посоката, в която ще я прикрепите. Тук в края идва прословития момент със смяната на ръцете, които всички ненавиждат, но от опит казвам, че ако сте достатъчно гъвкави, може и да не ви се наложи да сменяте ръце. Аз още не съм.

5. за прикрепване използвам от дългите фуркети – 3-4 бр. трябва да са достатъчни.

Воала! Вече имате прическа, която гарантирано няма да видите на друг, ако излезете на разходка.

Аз лично никога не съм виждала на живо друг човек с така приготвена коса.

Публикувано на прически и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар